Julkaistu Sarkan vanhassa blogissa 1.3.2015

On kevätyö, kolmas tunti maaliskuuta, kolmas viikko Inarissa.

Uuden Inarin kotitoimituksen ikkunasta avautuu geneerinen maisema. Inarin kunnan keskustaajama Ivalo on kukkakauppoineen ja pankkeineen kuin mikä tahansa Juva. Vasta taajaman laidoilta alkavat eksoottiset ihmemaat. Kullankaivuualueiden, tuntureiden ja erämaiden keskelle perustimme kahdeksan nuoren journalistin kanssa pop up -paikallislehti Uuden Inarin. Sarkasta mukana ovat Tuija Sorjanen ja minä.

Inarin Kutturassa maantie päättyy ja metsä alkaa. Kuva: Elias Lahtinen

Inarin Kutturassa maantie päättyy ja metsä alkaa. Kuva: Elias Lahtinen

Uutta Inaria suunniteltiin puolitoista vuotta. Lähtoajatuksena oli piristää paikallisjournalismia ja kertoa tarinoita Suomen suurimmasta kunnasta. Pop up -lehden tekemiseen ajoi idealismi, mutta sen toteutumisen mahdollisti ihmisten tuki eli joukkorahoitus.

Uuden Inarin joukkorahoituskampanja alkoi yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa marraskuun puolivälissä ja päättyi uudenvuodenaattona. Kampanjointi kävi työstä.

Ennen julki tuloa laskimme budjetin, laadimme jonkinmoisen viestintäsuunnitelman, rakensimme koodarin avulla verkkosivumme ja suunnittelimme kampanjassa myytävät tuotteet eli vastikkeet. Lisäksi osa toimituksesta teki Inariin ennakkomatkan, jonka tuloksena syntyivät ensimmäiset juttumme.

Kampanjan aikana olimme aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Julkaisimme säännöllisesti pieniä juttuja ja tunnelmia kulissien takaa. Lisäksi annoimme haastatteluja, pidimme yhteyttä mahdollisiin tukijoihin ja soittelimme yrittäjille, joiden uskoimme voivan rahoittaa Uutta Inaria.

Olimme suunnitelleet kaiken huolella, mutta silti tuli yllätyksiä. Vastikkeita olisi pitänyt testata etukäteen ja keskustella niiden järkevyydestä potentiaalisten ostajien kanssa. Siten olisimme voineet räätälöidä esimerkiksi mainosvastikkeet sopivan hintaisiksi.

Myös kampanjan ajoitusta olisi voinut harkita vielä tarkemmin. Vuoden lopussa useimmat yritykset olivat jo käyttäneet vuoden markkinointibudjettinsa, joten ne eivät pystyneet enää tukemaan projektiamme.

Suurin yllätys oli kuitenkin positiivinen: ihmiset auttoivat ja kannustivat meitä uskomattoman paljon. Saimme rahoittajilta hirmumäärän tukea, ja keräsimme runsaat 13 000 euroa.

Uuden Inarin minimirahoitustavoite oli 11 000 euroa. Summa ylittyi 29. joulukuuta.

Nyt on aika keskittyä journalismiin.

Tavoitteemme on dokumentoida Inaria vuonna 2015 ja tehdä paikallisjournalismia pieteetillä. Samalla yritämme luoda media-alalle toiveikkuuden ilmapiiriä.

Vanhana voimme ehkä kertoa lapsenlapsillemme, että on elämässä jotain tullut tehtyä. He vastannevat kikattamalla.

“Luettiinko lehtiä silloin tietokoneelta?”
“Maksumuuri, hihih!”

Periferian pop up -lehti jäänee yhdeksi muistoksi alan murrosajasta.

Eevi Kinnunen
@eevikinnunen
eevi.kinnunen@sarkamedia.com

Comment