Internet on pullollaan ilmaisia vinkkejä tehokkaampaan tiedonhankintaan.  Tässä muutama hyvä linkki maanantain iloksi, ole hyvä!

Käytä Twitterin listoja.

Wall Street Journalin sosiaalisen median tuottajan Sarah Marshallin blogikirjoituksessa on monta muutakin hyödyllistä Twitter-niksiä, mutta hän nostaa listat ensimmäiseksi. Marshallin kokemuksen mukaan yllättävän harva toimittaja tekee omia listoja tai seuraa muiden kuratoimia erikoisalojen listoja. Kannattaisi.

Ulkomaanuutisia seuraaville Marshall suosittelee sosiaalisen median tietotoimisto Storyfulin tekemiä listoja. Storyfulilla on joka maalle oma listansa, johon on koottu paikallisia toimittajia ja luotettuja lähteitä. Esimerkiksi Germanwingsin lentoturman jälkeen Marshall napsautti auki Storyfulin Saksaan, Espanjaan ja ilmailuun keskittyvät listat.

Rakasta hakuoperaattoreita.

Viime viikolla julkaistu e-kirja Verification Handbook for Investigative Journalists on kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen, jos tutkiva journalismi (tai stalkkaus) kiinnostaa. Kakkos- ja kolmosluvuissa on konkreettisia vinkkejä siihen, miten Googlesta ja sosiaalisesta mediasta saa irti tavallista yksityiskohtaisempaa tietoa.

Media-ammattilaisia kouluttava Henk van Ess neuvoo toisessa luvussa henkilöiden taustojen penkomista. Jos vaikkapa haluaa tietää, mitä Shellin toimitusjohtajasta sanotaan pdf-tiedostoissa, jotka eivät ole Shellin julkaisemia, Googlen hakukenttään pitää kirjoittaa filetype:pdf ”ben van beurden” -site:shell.*

Van Ess opastaa kädestä pitäen myös siinä, miten voi päästä käsiksi verkkosivuihin, joita ei enää ylläpidetä.

Varmista videon kuvauspaikka satelliittikartasta.

Brittiläinen Eliot Higgins on todennäköisesti maailman tunnetuin kansalaisjournalisti. Hänen perustamansa tutkivan journalismin yhteisö Bellingcat selvittää kriisialueiden tapahtumia verkkovideoiden perusteella. Bellingcat tutki esimerkiksi malesialaiskoneen putoamista Itä-Ukrainassa ja julkisti vakuuttavia todisteita siitä, että alasampumisessa käytetty Buk-ohjuslavetti tuotiin Venäjältä.

Higgins kertoo Verification Handbookin uuden version kuutosluvussa, miten hän opetteli etsimään sosiaaliseen mediaan ladatuista videoista maamerkkejä. Sitten hän vertaili esimerkiksi tunnistettavia rakennuksia tai tienristeyksiä Google Earthin satelliittikarttoihin ja pystyi varmistumaan siitä, että video on kuvattu tietyssä kaupungissa.

+ Kuvajournalisteille: Tee päteviä interaktiivisia kuvia

Thinglink-ohjelmalla voi liittää valokuviin merkintöjä, jotka sisältävät esimerkiksi videota, ääntä tai linkkejä. Käyttö on lähes yhtä helppoa kuin kaverien tägäys Facebook-kuviin, jos pohjakuvaan lisättävillä mediasisällöillä on jo url-osoite. Storybench-sivustolta löytyy vielä yksityiskohtaiset ohjeet interaktiivisen kuvan tekemiseen. Suomalais-amerikkalaisen firman ohjelma on yksityisille ilmainen, ja siitä on olemassa iPhone-sovellus.

Päivi Kerola
@pkerola
paivi.kerola(a)sarkamedia.com

Comment