Julkaistu Sarkan vanhassa blogissa 4.1.2014

Tässä viisi syytä siihen, miksi nettivideoita kannattaa viimeistään nyt alkaa tehdä tosissaan.

1. Video on neljän vuoden sisällä internetin käytetyintä sisältöä.

Vuonna 2018 internetin sisällöstä 79 prosenttia on videota. Kuukaudessa verkossa liikkuu niin paljon videoita, että kaiken materiaalin katsomiseen menisi yli viisi miljoonaa vuotta.

Tällä hetkellä kaikesta nettiliikenteestä yli 60 prosenttia on liikkuvaa kuvaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 26 miljoonaa ihmistä sanoo katsovansa nettivideoita päivittäin.

2. Nettivideo tavoittaa erityisesti nuoret.

90 prosenttia amerikkalaisista nuorista aikuisista katsoo nettivideoita, ja noin puolet heistä katsoo uutisvideoita. Nuorille kelpaavat erityisesti huumori-, musiikki- ja opastusvideot. Videoita katsotaan yleensä kahdesta syystä: katsoja haluaa joko oppia tai tuntea jotakin.

Tässä saattaisi olla vastaus myös siihen, miten uutiset ja journalismi saataisiin 18–29-vuotiaiden arkeen. Nuoria pidetään hankalasti tavoitettavana ja pirstaloituneena yleisönä, koska he eivät katso uutisia televisiosta tai lue sanomalehteä. Nettivideot ovat siellä, missä nuoretkin ovat. Tosin heidät pitää löytää netistäkin oikean kanavan kautta. Pelkkä videoiden tuuttaaminen omalle kotisivulle ei vielä tarkoita, että nuorten katsojien huomio olisi saavutettu.

3. Videon katsojat löytyvät sosiaalisesta mediasta.

Yllättävää kyllä, YouTube ei ole käytetyin kanava videoiden löytämiseen. Facebookin kuolemasta on puhuttu jo tovi, mutta se on tällä hetkellä toimivin keino saada videolle katsojia. Kaverin jakama linkki on suurin houkutin videoiden katselulle. Viime vuonna lähes 60 prosenttia videojaoista tapahtui Facebookissa, ja tämän luvun arvellaan vain kasvavan.

Noin puolet Facebookin ja Twitterin käyttäjistä saavat uutisensa näiden kanavien kautta. YouTube-alustalla noin yksi viidestä käyttäjästä seuraa uutisia.

4. Videota kannattaa tehdä erityisesti kännykän ruudulle.

Nettivideoiden hurjimmat kasvuvuodet olivat vuosina 2007–2009, mutta älypuhelinten ja tablettien käytön lisääntymisen ennustetaan kiihdyttävän myös videoiden kuvaamisen ja katsomisen määrää. IT-yritys Cisco Systemsin ennusteen mukaan  internetin mobiilikäyttö yksitoistakertaistuu seuraavan neljän vuoden aikana. Yhdysvalloissa älypuhelinten käyttäjistä 88 prosenttia katsoo nettivideoita, ja yli puolet heistä seuraa myös uutisvideoita.

Videoita katsellaan vielä toistaiseksi eniten ilta-aikaan kotona, mutta nopeiden nettiyhteyksien ja nettivideoiden mobiilioptimoinnin vuoksi suurin kasvu katseluajassa on ruuhka-aikoina, jolloin ihmiset ovat matkalla töihin tai kotiin.

5. Videon pituudella ei ole väliä.

Moni videontekijä suosittelee nettivideon kestoksi alle paria minuuttia.

Todellisuudessa julkaisukanava ja videon sisältö määrittelevät oikean keston. Ihmiset jaksavat katsoa vartin mittaisia minidokumenttejakin silloin, kun aikaa on. Pitkiä videoita on esimerkiksi The New York Timesin tai Vicen sivuilla. Myös YouTubessa on kanavia, joissa julkaistaan tavallista pidempää videojournalismia. Esimerkiksi Center of Investigative Reportingin iFiles-kanavalta voi katsoa pitkiä tutkivia juttuja.

Muutaman sekunnin videovälähdyksille on tilausta esimerkiksi Vinessä ja Instagramissa. 15 sekunnissa saa yhden uutisen kerrottua, kuten esimerkiksi NowThisNews tekee. Lyhyt video toimii myös pitkän jutun teaserina sosiaalisessa mediassa.

Videon keston sijaan kannattaakin miettiä videon oikeanlaista editointia. Nettivideossa ei saa olla hetkeäkään löysää. Harvaa videota katsotaan loppuun asti, joten ensimmäiset sekunnit ovat elintärkeitä. Niiden perusteella katsoja koukuttuu hetkeksi tai sulkee videon.

Lähteet: Cisco Visual Network Index, PewResearchCenter: News Video on the Web, American Journalism review: 5 Video Trends to Watch in 2014,  IAB: Original Digital Video Consumer Study ja ViralGains: 5 Online Video Trends to Watch for 2015

Helmiina Suhonen
@HelmiinaS
helmiina.suhonen@sarkamedia.com

Comment