Koneen Säätiö kertoi tällä viikolla ilouutisia. Sarkan kolmivuotinen hanke Tampereen yliopiston tutkijoiden kanssa on saanut rahoituksen. 

Professori Päivi Korvajärven johtamassa tutkimuksessa tarkastellaan nuorten eriarvoistumista, sukupuolta ja luokkaa.

Siis mitä?

Tarkoitus on tutkia nuorten aikuisten jakautumista menestyneisiin ja syrjäytyneisiin sekä niihin, jotka eivät sovi kumpaankaan määrittelyyn. Vastaavatko kuvaukset oikeasti nuorten elämäntilanteita ja mitä nuoret ajattelevat heistä tehdyistä määritelmistä?

Sarkan toimittajat ovat mukana tutkimuksen alusta asti etsimässä tietoa ja haastateltavia tutkimukseen. Uutta etsimme myös tutkimustulosten raportointitavassa.

Yleensä toimittaja saa eteensä tutkimuksen tiivistelmän vasta, kun koko tutkimus on tehty. Nyt haluamme jakaa tietoa hankkeen edistymisestä pitkin matkaa. Lopullisia tuloksia on tarkoitus kertoa muun muassa pelin avulla. Sarkan kuvaajat myös auttavat tutkimukseen osallistuvia nuoria aikuisia kertomaan ajatuksiaan valokuvilla. Näin muutamia suunnitelmia mainitaksemme.

Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi -hankkeen aikaisemmilla rahoituskierroksilla mukaan on päässyt myös muita mielenkiintoisia projekteja. Tässä kaksi, joihin kannattaa tutustua:

1) Kaskas on tehnyt yhdessä Helsingin kaupungin kanssa nuorten hyvinvointikertomuksen. Toimittajien anti tutkimukseen on 50 nuoren haastattelut, joita on toteutettu perinteisinä kirjoitettuna juttuina ja videoina. Hyvinvointikertomuksen taustalla on ajatus, että nuorten palvelujen kehittämisen ja johtamisen pitäisi perustua tutkittuun tietoon.

2) Toimittaja Reetta Räty, sosiologi Johanna Niemi ja historoitsija Miika Tervonen tutkivat suomalaisen yhteiskunnan jakolinjoja Vuosaaressa. Journalistissa Räty kertoo toivovansa, että toimittaja voi tuoda tutkimukseen näkökulmia. Niemi taas uskoo tutkijoiden pystyvän kyseenalaistamaan journalistien vakiintuneita kerrontatapoja.

Ja lopuksi, Sarka toivottaa kaikille hyvää vappua!

 

Kati Pehkonen
@katipehkonen
kati.pehkonen(at)sarkamedia.com

 

 

 

 

 

Comment