Vietimme viikon New Yorkissa Sarkan kuvaajien kesken. Päätös jättää kamera pölyttymään kaapin perälle syntyi kuin itsestään, roolivaihdos valokuvaajasta lomakuvaajaksi sitäkin helpommin. 

Matkalta palattuani olen tarkastellut onnellisena rakeisia, epätarkkoja ja hullunkurisista kuvakulmista otettuja muistoja. Brooklyn Bridge, kirsikankukkien loisto Central Parkissa, pilvenpiirtäjät. Lukemattomia kertoja verkkokalvoilleni piirtyneet kuvat ovat nyt myös osa omaa turistikuvakokoelmaani. 

Valokuvan kuvalliset ominaisuudet ja tekniset vaatimukset jäävät usein toissijaisiksi, kun pääsen älypuhelin kourassa ikuistamaan lomaani. Intensiivinen kiinnostus ympäröivään säilyy, mutta selittämättömällä tavalla se on toisenlaista kuin kamera kädessä. Kyse on valokuvista, joiden tarkoitus on jälkikäteen aktivoida muistoja ja toimia eräänlaisena päiväkirjana. 

Kuvan subjektiivinen merkitys korostuu niin, että hymyilyttää. Sama hodarikoju voi löytyä jokaisen tuntemani ihmisen lomakuvista, mutta muistot, joita kuva aktivoi, ovat henkilökohtaisia. Minun hodarini tuoksuu erilaiselta kuin sinun.

Valokuvat: Sabrina Bqain, Nina Karlsson ja Annukka Pakarinen

Annukka Pakarinen
annukka.pakarinen@sarkamedia.com
 

Comment