Tiedän, mitä tekisin, jos omistaisin suuren mediatalon.

Ensimmäisenä palkkaisin sanomalehteen sinfoniaorkesterin. Miettikää nyt!

Uutissäveltäjä kävisi työhön. Hän vilkaisisi toimitusjärjestelmästä musiikkitilauksen. Jahas, nettireportaasin aiheena näkyy olevan ”Uuden hallituksen talouslinja”.

Säveltäjä lukisi juttua ja hieroisi otsaansa. Sipilä, Soini, Stubb. Rummut, käyrätorvi, kellopeli.

Sävellys valmistuu, orkesteri soittaa, minä hiivin seuraavan aviisin kimppuun.

Maakuntalehti!

Siihen värvään uutistenhuutajia. Nuo hommaan palkatut baritonit seisovat kaduilla ja karjuvat päivän otsikot ilmoille. Kuvitelkaa, mikä hyperpaikallisuuden mahdollisuus:

”Ryöväri juoksee vapaana tällä kadulla!”

Vedetäänpä henkeä.

 

Olin pääsiäisviikon pitämässä työpajaa Voionmaan opiston medialinjalaisille. Opiskelijoiden tehtävänä oli suuruudenhullun mediakeksinnön ideointi. Verrattomat suunnitelmat vaihtelivat vapaan taiteen alustasta vaalivideoarvioihin.

Yksi ryhmistä keksi Uhanalaisten eläinten Youtuben. Videopalvelun ideana oli jakaa tietoa uhanalaisista lajeista seuraamalla eläinten elämää niihin kiinnitetyillä GoPro-kameroilla. Tavoitteena oli ”yhdistää Avaraa luontoa ja kissavideoita katsovat sukupolvet”.

Idea on päätön ja sellaisenaan loistava. Se välittää tietoa ja viihdyttää, tarttuu kiinni videovillitykseen ja on luontevalla tavalla verkonomainen. Jos jo talitiaisten pönttökamerat ovat suosittuja, miten koukuttavaa olisi jännittää amurinleopardin kohtaloa.

Eläinten Youtube on toki yhtä lailla toteuttamiskelvoton kuin minun ja ystäväni kehittelemä ajatus uutisorkesterista. Virkistävää on kuitenkin se, että idea nojaa sisältöön, ei muotoon tai tekniikkaan. Realiteetit eivät ole kahlinneet ajattelua.

 

Hupsuja konsepti-ideoita on hauska tehtailla, ja joskus ne jopa konkretisoituvat.

Esimerkiksi sopii valokuvaajista koostuvan 11-kollektiivin, mediayritys LongPlayn ja Hitaan journalismin yhdistyksen yhteistyöprojekti Avaruus- ja seksimatka. Tiedekeskus Heurekassa järjestetty tapahtumasarja vakuutti apurahoja myöntäneet Koneen ja Kordelinin säätiöt ja herätti kiinnostusta.

Alan uusi menestyskonsepti voi löytyä vain tuolla tavoin kokeilemalla. Ei sanomalehteäkään kehitetty kertarysäyksellä.

Siis vetäkäämme päähän propellihatut.

Eiköhän tässä vielä jotain keksitä.

Eevi

Eevi Kinnunen
@eevikinnunen
eevi.kinnunen(at)sarkamedia.com

Comment