Julkaistu Sarkan vanhassa blogissa 03.11.2014

Jokainen itseään kunnioittava uutismedia satsaa nyt sovelluksiin, koska uutisten lukeminen älypuhelimilla tutkitusti lisääntyy. Ja jos ei jaksa lukea tutkimuksia, voi vilkaista ympärilleen aamubussissa.

Kiinnostavia uutissovelluksia tekevät varsinkin nokkelat tulokkaat, joiden ensisijainen julkaisukanava on mobiili. Sellaiset kuin esimerkiksi amerikkalaiset Circa ja NowThis sekä ruotsalainen Omni.

Tiukkaa asiaa pikku paloissa

Circa julkaisee nopeasti luettavia, suupalan kokoisia uutispäivityksiä, ja yksi sen kantavista ajatuksista on perinteisen uutisjutun hajottaminen osiin.

Sovelluksessa jutut ovat irrallisista paloista muodostuvia ketjuja. Palat voivat olla myös esimerkiksi kuvia, grafiikkaa tai sitaatteja.

Lukija voi ryhtyä seuraamaan mitä tahansa yksittäistä juttua, ja sovellus ilmoittaa, kun siitä on uutta kerrottavaa. Circassa työskennellyt David Cohn kuvaili viime vuonna Fast Companyn Co.Labs-sivustolla, että tämä säästää paitsi lukijoiden myös toimittajien aikaa ja vaivaa. Taustoja ei tarvitse kerrata uudestaan, vaan uusi tieto lisätään olemassa olevaan ketjuun.

 
Kuvakaappaus Circasta.

Kuvakaappaus Circasta.

 

Circa on vakavamielinen uutispalvelu, joka pysyy kaukana listauksista ja kissavideoista. Siinä on paljon ulkomaanuutisia ja jenkkipolitiikkaa, höysteenä tiedettä, teknologiaa ja urheilua. Circalla on kymmenkunta omaa toimittajaa, mutta uutiset se hankkii pääosin muita medioita lainaamalla.

Ilmaisen sovelluksen saa iOS- ja Android-käyttöjärjestelmiin, ja Circan kotisivujen mukaan selaimella toimiva uutissivusto on ”coming soon”. Epäselväksi jää, kuinka moni vuonna 2012 aloittanutta Circaa todella käyttää, koska yritys on ollut vaitelias luvuista.

Sen Circa toki kertoo, että se on saanut yhteensä neljä miljoonaa dollaria rahoitusta sijoittajilta. Muita tuloja sillä ei olekaan, koska sovelluksessa ei toistaiseksi ole mainoksia.

Uutisia Instagram-videoina

Lyhyitä mobiilivideoita tekevä NowThis on ottanut strategiakseen mennä sinne, missä puhelimenräplääjät jo muutenkin ovat: sen julkaisukanavia ovat esimerkiksi Instagram, Facebook, Twitter ja tätä nykyä jopa Snapchat.

Tyypillinen NowThisin video on alle puoli minuuttia pitkä, selittävillä teksteillä ryyditetty uutinen, jonka kuvitus on uutistoimistomateriaalia tai kotivideotasoa. Sosiaalisessa mediassa videot ovat vielä lyhempiä, esimerkiksi Instagramissa ne voivat olla enintään 15-sekuntisia ja Vinessä kuuden sekunnin mittaisia. Pidempiä julkaistaan NowThisin omassa ilmaisessa sovelluksessa ja verkkosivuilla.

 
Kuvakaappaus NowThisistä.

Kuvakaappaus NowThisistä.

 

Startup aloitti NowThis Newsinä pari vuotta sitten, mutta pudotti uutiset nimestään viime kesänä, samalla kun se muutti painopistettään pelkistä uutisista myös viihteeseen.

NowThisin taustalla on Huffington Postin entisiä johtohahmoja, ja alkuvuonna NBC ryhtyi sen sijoittajaksi ja yhteistyökumppaniksi. Sitä ennen NowThisin kerrottiin keränneen noin 10 miljoonaa dollaria sijoituksina.

Omni kokoaa Ruotsin lehdet

Omni on mediakonserni Schibstedin omistama ilmainen ja mainosrahoitteinen sovellus, jonka uutiset pohjautuvat muissa ruotsalaisissa ja kansainvälisissä viestimissä julkaistuihin juttuihin. Sillä on oma toimitus, joka valitsee aiheet.

Viime vuonna toimintansa aloittanut Omni kilpailee jo samassa sarjassa isojen sanomalehtien mobiilisovellusten kanssa. Syyskuussa Ruotsin vaalien jälkeisellä viikolla se kiilasi kävijämäärissä mitattuna uutissovellusten viidenneksi Aftonbladetin, Expressenin, Dagens Nyheterin ja Svenska Dagbladetin jälkeen.

Etenkin Ruotsin politiikan seuraamiseen Omni vaikuttaakin oikein pätevältä, jos ei ole niin harrastunut, että jaksaisi plärätä aktiivisesti useita ruotsalaislehtiä.

 
Kuvakaappaus Omnista.

Kuvakaappaus Omnista.

 

Omnin päätoimittaja Markus Gustafsson on uhonnut, että pian se ohittaa mobiilissa aamulehtien veteraanit Dagens Nyheterin ja Svenska Dagbladetin. Omnia hidastaa kuitenkin se, että sovellus toimii toistaiseksi vain iOS-käyttöjärjestelmässä.

Lokakuussa Omni sai Society for News Design Scandinavian vuosittaisessa ulkoasukilpailussa hopeamitalin ainoana palkittuna sovelluksena. Digitaalisten julkaisujen sarjassa ei sattumoisin palkittu yhtään suomalaismediaa.

Suomessa isoilla mediataloilla on toki omia sovelluksiaan, mutta meillä uutisia ei ainakaan vielä tehdä suoraan mobiiliin.

Päivi Kerola
@pkerola
paivi.kerola(a)sarkamedia.com

Comment