Julkaistu Sarkan vanhassa blogissa 12.1.2015

Vuosien välttelyn jälkeen joku onnistui käännyttämään minut DIY-faniksi.

Se joku oli saksalainen dokumentaristi Diane Vincent. Useiden kustantamoiden kanssa työskenneltyään ja kerta toisensa jälkeen yhteistyöhön petyttyään Vincent päätti lopulta ottaa ohjat omiin käsiinsä. Tavatessamme viime syksynä hän piteli ensimmäistä omakustanteista valokuvakirjaa sylissään, onnellinen hymy naamalla.

Vincentin Oben on teos, jossa tarkoin harkitut valinnat aina paperilaadusta Berliinin kattotasanteilla taltioitujen valokuvien taittoon ja sidontaan muodostavat eheän kokonaisuuden.

Kysymykseeni siitä, miten hän päätyi tekemään kirjansa omakustanteena, Vincent vastasi epäröimättä.

”Tiesin, että mitenkään muuten en pystyisi seisomaan teokseni takana. Ilman omakustannetta olisin joutunut aina tekemään jonkin kompromissin kirjaani liittyen.”

Vincent ei ole yksin. Omakustanteiden määrä on kasvanut viime vuosina. Samalla  alalle on ilmestynyt entistä enemmän valokuvakirjoihin keskittyneitä festivaaleja, joista osa on suunnattu nimenomaan omakustanteita tekeville valokuvaajille.

Omakustanteilla voi päästä pitkälle. Italialaisen valokuvaajan Nicolò Degiorgisin omakustanneteos Hidden Islam voitti marraskuussa 2014 Pariisin Photo Weekin yhteydessä jaettavan Aperture-säätiön arvostetun Photobook-palkinnon.

Neljä vuotta Pohjois-Italian islamilaista yhteisöä ja kulttuuria kuvannut Degiorgis sai kiitosta ajankohtaisen teeman lisäksi muun muassa teoksensa nerokkaasta rakenteesta, joka vie katsojan lähelle kohdetta.

Omakustanteiset valokuvakirjat eivät ole mikään uusi ilmiö. Valokuvaaja ja kuvataiteilija Ed Ruschan vuonna 1963 julkaisemaa Twentysic Gasoline Stations -teosta pidetään yhtenä ensimmäisistä moderneista taidekirjoista.

Mahdollisuudet omakustanteen tekemiseen ja rahoittamiseen ovat nykyään aivan toisenlaiset kuin 1960-luvulla. Esimerkiksi digitaalinen printtaaminen ja sosiaalisen median kautta avautuneet markkinointimahdollisuudet ovat tehneet kohtuuhintaisiksi ne asiat, jotka aikaisemmin maksoivat omaisuuden.

Parasta omakustanteissa tuntuu kuitenkin olevan se, että kaikesta saa päättää ihan itse. Kukaan ei intä, miten valittu paperi on liian kallis, kirjan kansi epäkaupallinen tai fontti sopimaton printtiin.

Raw View -lehden ensimmäisessä numerossa haastateltiin turkkilaista valokuvaajaa Kürsat Bayhania hänen Away from Home -omakustanteensa tiimoilta. Bursa Photofest maksoi Bayhan kirjan painokustannukset Dummy Book -palkinnollaan. Nyt 750 kappaleen painos on lähes loppuunmyyty ja Bayhan suunnittelee jo uusia projekteja.

Raw View’n päätoimittajan Hannamari Shakyan kysyessä haastateltavalta neuvoa ensimmäistä kirjaa tekeville Bayhan sanoo jotakin, mikä kuulostaa pureskelematta melkein siunaukselta.

”Omakustanne on avain onneen.”

Annukka Pakarinen
annukka.pakarinen@sarkamedia.com

Comment