Julkaistu Sarkan vanhassa blogissa 16.3.2015

Pääsin luennoimaan ensimmäistä kertaa elämässäni viime viikolla ja varsin mieluisasta aiheesta, kun edustin Sarkaa Suomen Journalistiliiton freepäivässä. Ruodimme toimittaja, käsikirjoittaja Jari Hanskan ja bloggaavan toimittajan Noora Shinglerin kanssa sitä, miten alan freelancerit voivat saada lisää potkua toimeentuloonsa.

Omassa puheenvuorossani korostin yhdessä tekemisen voimaa. Sarka on perustettu vastareaktiona media-alan kriisipuheelle – osoitukseksi siitä, että kannattaa yrittää yhdessä, ei lannistua.

Seminaaripäivän yleisössä istui viitisenkymmentä media-alan freelanceria, joista ilahduttavan moni esitti kysymyksiä Sarkasta ja osuuskuntatoiminnasta. Ammattilaiset kysyivät esimerkiksi, mitä mieltä olen brändäämisestä ja osuuskunnan hyödyistä.

Olen työskennellyt lähes kymmenen vuotta freeverokortilla, joten on helppo listata osuuskunnassa toimimisen plussat. Niitä ovat:

+ Työyhteisö. Työtä voi tehdä omilla ehdoillaan, mutta tarvittaessa saa tukea, kun jokin pännii tai kaipaa neuvoja tai tsemppausta. Sarka toimii virtuaalityöyhteisönä verkossa, joten jäsenten asuminen useilla paikkakunnilla ei ole este.

+ Editointiapu. Sarkassa toinen sarkalainen oikolukee aina toisen tekstin ennen julkaisua tai luovuttamista asiakkaalle.

+ Kulujen ja töiden jakaminen. Osuuskuntalaiset maksavat yhdessä yhteiset menot, kuten kirjanpitäjän palkkion ja vakuutukset sekä osuuskunnan yhteiset laitteet. Kaikki saavat käyttöönsä osuuskunnan y-tunnuksen laskutusta varten. Myös yhteisten asioiden hoito yritetään jakaa tasapuolisesti osuuskuntalaisten kesken.

+ Brändääminen. Saattaa olla helpompi brändätä osuuskunta tai muu ryhmä kuin oma itsensä. Toiminimi Annina Vainio ei herättäisi alalla pöhinää, Sarka herättää.

+ Brainstormaus. Ideointi on paljon hauskempaa ja tehokkaampaa, kun sitä tekee isolla porukalla. Silloin syntyy rohkeita, jopa hulluja ideoita ja uskaltaa joskus epäonnistuakin.

+ Palkkioneuvottelut. Ryhmästä on iloa myös, kun lasketaan tarjouksia tai neuvotellaan palkkioista. Sarka ei harrasta journalismia, vaan tekee sitä tosissaan ja tunteella. Laadukkaasta työstä pitää saada kunnon palkkio.

+ Kilpailuvaltti. Asiakas haluaa päästä helpolla, ja silloin on etu, jos sama pulju voi tarjota tekstin lisäksi still- ja liikkuvaa kuvaa. Lopputulos onnistuu myös yleensä paremmin, jos tekijät suunnittelevat työn yhdessä alusta loppuun.

Tarinan opetus:
Jos harkitset freeksi ryhtymistä, harkitse myös oman osuuskunnan perustamista tai jo toimivaan osuuskuntaan liittymistä. Porukassa on voimaa.

Twiitit ovat kuvakaappauksia Twitteristä. Kiitokset Anu Haapala ja Noora Vaarala.

Annina Vainio
@anninavainio
annina.vainio@sarkamedia.com

Comment