Tänään julkaistaan Sarkan ensimmäinen tutkiva tietokirja. Sen aihe on Marimekko.

Tekijät. Ylhäältä keskeltä myötäpäivään: Esa Koivuranta, Tuija Sorjanen, Otto Ponto, Nina Karlsson, Kati Pehkonen ja Annina Vainio. (Kuva: Nauska)

Tekijät. Ylhäältä keskeltä myötäpäivään: Esa Koivuranta, Tuija Sorjanen, Otto Ponto, Nina Karlsson, Kati Pehkonen ja Annina Vainio. (Kuva: Nauska)

Mielessä välähtävät punainen unikkokuosi ja puuvillainen raitapaita. Marimekko on kaikille tuttu, mutta sen tarinaa ei ole tähän mennessä kerrottu journalistisesti.

Halusimme luoda katseen kuuluisien kuosien taakse. Miksi Marimekko on, kuten pääjohtaja Mika Ihamuotila on sanonut, tietyllä tapaa Suomen suurin yritys? Miksi me kaikki tunnistamme pöytäliinan marimekoksi? Miksi kansa seuraa silmä kovana kohua, joka syntyy, kun tuon kansallisaarteen tuotos paljastuu plagiaatiksi? Miten Marimekosta hioutui tasavallan jalokivi?

Kurkistimme kulisseihin. Selvitimme, ketkä ovat 64-vuotiasta Marimekkoa luotsanneet, kenen avulla ja millä eväillä.

Äkkiä Marimekko on paljon muutakin kuin unikkoa ja raitaa. Esiin marssii melkoinen hahmogalleria, ihmisiä räiskyvästä Armi Ratiasta hänen lapsiinsa, Amer-yhtymän harmaista pukumiehistä mustiinpukeutuvaan Kirsti Paakkaseen, pankkimies Mika Ihamuotilasta ekonomiperheen Tiina Alahuhta-Kaskoon. Sekaan mahtuu koko joukko sekatyönaisia, yötä myöten raatavia ihmisiä, intohimoa, iloa, hikeä ja kyyneliäkin. Marimekon tarina on sarja epäonnistumisia ja onnistumisia, hyviä ja huonoja ideoita, rohkeutta ja riskejä, yhtä aaltoliikettä. Nykyisessä lama-Suomessa monta kertaa pelastetun yhtiön saaga antaa uskoa ja toivoa.

Marimekko – Suuria kuvioita on tutkivan journalismin keinoin tehty tietokirja. Se tarkoittaa, että olemme kääntäneet jokaisen näkemämme kiven. Löytämästämme olemme kertoneet sen, mikä on tärkeää ja minkä arvelemme kiinnostavan lukijaa. Tutkivan journalismin mielletään monesti olevan joko kuivakkojen paperikasojen tonkimista tai epäilyttävien yksityiskohtien etsimistä väkisin kohteen historiasta. Etenimme avoimin mielin. Tongimme paperikasoja, mutta tongimme myös Marimekon itsestään kokoamia värikkäitä leikekirjoja, ihmisten kotialbumeja ja ennen kaikkea Marimekkoa rakastaneiden – ja vihanneidenkin – ihmisten muistoja. Emmekä joutuneet edes raapimaan laarinpohjia.

Kaikkea kirjamme ei Marimekosta kerro eikä sen ole tarkoituskaan. Kirjamme on tarina yrityksestä, joka on aina ollut täynnä ihmisiä, jotka välittävät. Marimekko houkutteli kirjoittamaan kirjan itsestään, koska se on suomalaisyrityksistä ehkä rakastetuin ja tunnistetuin. Jokaisella on sen kanssa jonkinlainen historia. Jos muoti ja arjen käyttöesineet eivät kiinnosta, tunteet varmasti kiinnostavat. Niitä yhtiön tarinassa riittää. Tässä on tarina, joka kannatti penkoa.

PS. Kirjamme voi ostaa kustantamomme Inton sivuilta.

Tuija Sorjanen
@tuijasorjanen
tuija.sorjanen(at)sarkamedia.com

 

Comment